Biedrība «Ziemeļkurzemes biznesa asociācija»

ES Leader Vietējās partnerības organizācija

16.11.2019
<<< Novermbris 2019 >>>
P O T C Pk S Sv
123
45678910
11121314151617
181920 21 222324
252627282930
Ar bioekonomikas semināru un zivju ēdienu gatavošanas meistarklasēm ir noslēgusies viena no aktivitātēm starptautiskā projekta “Baltijas jūras zivju produktu dažādošana un popularizēšana” (Projekta Nr. 18-00-F043.0443-00001) ietvaros, kuru īsteno  biedrība “Liepājas rajona partneriba” sadarbībā ar “Ziemeļkurzemes biznesa asociācija”,  Stowarzyszenie Północnokaszubska Lokalna Grupa Rybacka no Polijas un Leader Aktion Österbotten no Somijas. Projekta aktivitātes notika gan Ventspils novadā, gan Pāvilostas novadā, gan Liepājas pilsētā no 25.-28.oktobrim.
25.oktobrī Ventspils novada, Jūrkalnes pagasta “Imantās” notika  “Bioekonomikas seminārs zivsaimniecības nozarei”, kurā piedalījās zivsaimniecības nozares pārstāvji un citi interesenti no projekta sadarbības partneru – Ziemeļkurzemes biznesa asociācijas un Liepājas rajona partnerības teritorijām, Somijas un Polijas VRG.  Visas iesaistītās rīcības grupas dalījās ar ieguvumiem no līdzšinējiem pasākumiem projekta ietvaros. Lektors Āris Ādlers semināra dalībniekiem sniedza  jēdziena skaidrojumus – bioekonomikas, vieta Latvijas un Eiropas rīcībpolitiku kontekstā un bioekonomikas praktiskā nozīme un iedzīvināšana vietējās teritorijas attīstībai.  Ļoti interesants bija somietes Anitas Stormas stāstījums par bioekonomikas praksi Somijā. Tika rādīti paraugi izstrādājumiem, kas gatavoti no zivju un roņu ādām, rotas no zivju asakām, kas semināra dalībniekos raisīja lielu sajūsmu. Lai popularizētu Baltijas jūras zivju ēdienus un to gatavošanas prasmes, vakarpusē notika katras valsts pārstāvju zivju ēdiena gatavošanas meistarklases. Polijas pārstāvji demonstrēja laša zupas gatavošanu. Somijas pārstāvji filigrāni  izfilēja vimbas, kas skaitās mazvērtīgā zivs, pagatavojot gardu vimbas tartaru. Latvijas pārstāvji gatavoja nēģu pastēti. Visus ēdienus pasākuma dalībnieki varēja arī nodegustēt. Recepšu video būs pieejami informatīvajos stendos un partnerības mājas lapā.
26.oktobrī pasākuma dalībnieki apmeklēja z/s “Kaija” zivju veikaliņu Pāvilostā, kur īpašnieks Jānis Pētermanis pastāstīja par īstenotajiem EJZF projektiem un ar Somijas un Polijas zvejniekiem pārsprieda kopējās problēmas un veiksmes. Tad devāmies uz Pāvilostas Novadpētniecības muzeju, kur vadītāja  Irina Kurčanova iepazīstināja ar Pāvilostas vēsturi, kas saistīta ar zvejniecību,  interaktīvi varēja pazvejot reņģes un nēģus. Ostas pārvaldnieks Ronalds Griškevics iepazīstināja ar Pāvilostas ostas darbu un perspektīvo jahtu ostas attīstību. Dienas vidū sākās pats galvenais šis dienas pasākums - Baltijas jūras zivju pagatavošanas meistarklase. Šoreiz tika izvēlēts nēģis, sākot ar tā zveju, sagatavošanu pārstrādei un beigās zivju ēdienu pagatavošanai. Devāmies uz Sakas upi un raudzījām, kas ir nēģu murdā! Daudziem tā bija pirmā tikšanās ar dzīvu nēģi. Ilmārs Šnore un Einārs Vārsbergs piedāvāja iespēju piedalīties pilnā ciklā -no nēģa upē līdz nēģim galdā. Kad nēģi izņemti no murda un pārvesti ar ratiņiem mājās, tie tiek apbērti ar sāli un noturēti apmērām stundu. Pa to laiku pasākuma dalībnieki tika pie gardas zivju zupas, kas gatavota uz ugunskura. Kad nēģi savas dzīves gaitas beiguši, tie tika mazgāti un vērti uz iesmiem. Daļa no nēģiem tika cepti uz oglēm, bet daļa kūpināti. Pašu rokām gatavoti, tie bija īpaši gardi! Visas dienas garumā, interesentiem tika sniegta informācija un stāstīts par nēģu ēdieni, specifiku to gatavošanā. Zivsaimnieki mācījās praktiski darboties un gatavot nēģu ēdienus.
27.oktobrī projekta dalībniekiem bija iespēja iesaistīties Pāvilostas Nēģu svētkos, kur varēja baudīt gan kultūras programmu, gan degustēt nēģu zupu un baudīt nēģus un to izstrādājumus un arī iegādāties dažādas citas zivis. Somu kolēģi bija pārsteigti, ka Latvijā pie zivju pārdevējiem veidojas garas rindas, Somijā tas  nav vērojams, tādēļ jo svarīgāk ir popularizēt Baltijas jūras produkciju, kas ir arī šī projekta mērķis. Pēcpusdienā Polijas un Somijas kolēģi devās uz Liepāju, kur Aigars Laugalis iepazīstināja ar Liepājas ostu un īstenotajiem EJZF projektiem – zivju burgernīcas izveidi, filetēšanas ceha izveidi un citiem. Dienas noslēgumā kopīgās vakariņās izvērtējām projektā paveikto un iespējamo sadarbību citos projektos.
Liepājas rajona partnerības projektu koordinatore Santa Brāle
Publicēts: 26.10.2019 | Sadaļa: Semināri un apmācības | Komentāri: 0
Tikai vienu dienu, 19.oktobrī, Kuldīgā durvis vēra lielveikals "Ražots Kurzemē". Lielveikals tika veidots projekta “Mājražotāju un amatnieku potenciāla attīstība un tūrisma piedāvājuma "Ražots Kurzemē" izveide” ietvaros, kā viena no noslēguma projekta aktivitātēm.
Interesenti nepacietīgi pulcējās pie lielveikala durvīm krietnu laiku pirms veikala atvēršanas, lai steigtos nogaršot, iepazīt un iegādāties dalībnieku piedāvātos produktus -  ēdienus, dzērienus, rotas, traukus, kā arī iepazīties ar tūrisma piedāvājumiem. Tirdzniecības zālē pulcējās mājražotāji un amatnieki no Kurzemes, kuri ikdienā ne tikai nodarbojas ar amatniecību un mājražošanu, bet atver savas saimniecības durvis viesiem, piedāvā degustācijas, meistarklases un citus pakalpojumus.
Lielveikalā “Ražots Kurzemē” darbojās “Kūciņa “Saldais kartupelis””, “Vegāniskā Kurzemes garša”, “Mini zefīri”, “Ātrās uzkodas no kazas siera produktiem” meistarklases, mājas kafejnīcā Lībiešu un suitu saimnieces piedāvāja dažādus gardumus – sklandraušus, pūteli, biezpiena un ābolu raušus, dzērienus un saldumus.
Īpaši iekārtotā veikaliņā bija iespēja iegādāties Kuldīgas Biznesa inkubatora dalībnieku saražotās dizaina preces – galdniecības izstrādājumus, rotas, gleznas, apģērbus, sagādājot skaistas dāvanas gaidāmajiem Ziemassvētkiem sev un tuvajiem.
Arī par lielveikala mazākajiem apmeklētājiem bija padomāts. Īpaši izveidotā zonā, mazie varēja veidot “Laimīgās suņa astītes”, no diegiem izgatavot lelles, izliet bišu vaska sveces. Lielu uzmanību guva piedāvātais pārsteigums Labratorium.lv, kas pulcēja gan mazus, gan lielus skatītājus. Uz skatuves muzikāli izklaidēja dziesminiece Lauma Matule un muzikālā apvienība "Pupa" ar skanīgām un jautrām koncertprogrammām.
Garšu baudītājiem pie Lielveikala bija iespēja vairākās teltīs iepazīt Kurzemes garšas, kā arī nogaršot fonda “Viegli” ceptos, Kuldīgā izaudzētos, kulturālos kartupeļus.
Kā atzina dalībnieki un apmeklētāji “Mums šodien patika. Kuldīga bija burās … “, “Šī ir reize, kad  ikvienam dota iespēja lielīties …”, “Superīgi, var apskatīties, ko citi dara Kurzemē un dalīties pieredzē …”, “Esmu apmierināta, man patīk, ka bijušais veikals ir atdzīvojies, pilns ar cilvēkiem un apskatāmas interesantas lietas.”, “Rīkojot šādus pasākumus, apmeklētāji vairāk iepazīst to, kas notiek viņu pusē, cilvēki redz, kas ir saražots un tapis Kurzemē, kas ir interesants un varbūt nākotnē vajadzīgs.”
Pasākumu vadīja Guntars Silakaktiņš, iesaistot gan dalībniekus, gan apmeklētāju “Ražots  Kurzemē” atmosfēras radīšanā.
Pasākuma laikā bija iespēja iepazīties ar projekta ietvaros izveidoto bukletu “Ražots Kurzemē”, kurā apkopoti 99 mājražotāju un amatnieku piedāvājumi, kuri gatavi atvērt savas saimniecības, stāstīt savu stāstu, parādīt aroda noslēpumus un tehniku, pacienāt ar gardumiem. Kā arī saņemt akcijas “Apceļo Kurzemi” karti ar iespēju piedalīties akcijā, viesojoties vismaz 10 no 35 Kurzemes mājražotāju un amatnieku saimniecībās.
Kurzemes diženums bija sajūtams katrā vietā, atlika tikai nogaršot, sasmaržot, sataustīt un sajust!
 
 
Projekts nr. 17-00-A019.332-000004 “Mājražotāju un amatnieku potenciāla attīstība un tūrisma piedāvājuma "Ražots Kurzemē" izveide” tika īstenots starp vietējām rīcības grupām: Saldus rajona attīstības biedrību, biedrību “Partnerība laukiem un jūrai”, biedrību “Talsu rajona partnerība” biedrību “Kandavas Partnerība”, biedrību “Ziemeļkurzemes biznesa asociācija” un biedrību “Darīsim paši!”.
Publicēts: 19.10.2019 | Sadaļa: Semināri un apmācības | Komentāri: 0

Biedrība “Ziemeļkurzemes biznesa asociācija” aicina vietējos iedzīvotājus, kuri vēlas uzsākt vai attīstīt savu biznesu ar ES finansiālu atbalstu uz semināru par LEADER pasākuma iespējām un projekta pieteikuma sagatavošanu.

Ziemeļkurzemes partnerības teritorijā plānoti 3 informatīvie semināri:

18.oktobrī plkst. 15:00 Dundagas pils mazajā zālē
22.oktobrī plkst. 14:00 Ugāles pagasta pārvaldes zālē
29.oktobrī plkst. 14:00 Zūru sporta un kultūras centrā


Publicēts: 13.10.2019 | Sadaļa: Semināri un apmācības | Komentāri: 0
Biedrības “Ziemeļkurzemes biznesa asociācijas” 5 pārstāvji starptautiskā sadarbības projekta “Ilgtspējīga tūrisma attīstības principu ieviešana nacionālo parku/aizsargājamo dabas teritoriju reģionos" Nr. 17-00-A019.333-000002 ietvaros no 29.septembra līdz 5.oktobrim piedalās mācību – pieredzes braucienā pie Portugāles ADRAMA VRG, kas atrodas Madeirā. Visa sala ir nacionālā parka teritorija un uzņēmēji no mūsu nacionālā parka teritorijas iepazīst šis teritorijas piedāvātās iespējas un mēģina saskatīt iespējas sava biznesa attīstībai.
Gunta Abaja
Publicēts: 30.09.2019 | Sadaļa: Semināri un apmācības | Komentāri: 0
Biedrības “Ziemeļkurzemes biznesa asociācijas” ar mājražošanu vai amatniecību saistīti 20 pārstāvji 19. un 20. septembrī ciemojās Cēsu rajona partnerībā, lai projekta "Ilgtspējīga tūrisma attīstības principu ieviešana nacionālo parku/aizsargājamo dabas teritoriju reģionos" Nr. 17-00-A019.333-000002 piedalītos konferencē “Amatniecība un tūrisma ilgtspēja”.
Tās ietvaros 19.septembrī noklausījās divas interesantus stāstījumus - Stāsta veidošana par vietu/produktu/pakalpojumu un amatniecības nozīme tūrismā (Folkloras pētniece Māra Mellēna)  un Dizaina nozīme amatniecībā un ilgtspējīga tūrisma piedāvājumā (Dr. Art. Aija Freimane).
Pēc tam iepazina uzņēmuma AUTINE darbību, Drabešu amatmājas aktivitātes, Ilze Bušujevas -šamaņu bungu izgatavošanas un sajūtu pirts stāstu, Guntas Teilores viesu nama - Laimes ligzda stāstu.
Savukārt 20. septembrī apmeklēja un iepazina tāšu amatnieku Vizmas  un Pētera Zvirbuļu darbību, Kokamatniecības muzeju un Vienkoču parku Riharda Vidzicka - dabiska koka apstrādes meistara vadībā un Ainara Vanaga karošu darbnīcas un  vīndarīšanas pirmsākumus un attīstību. Noslēgumā viesojās viesu namā "Agave" un iepazina vasaras māju "Stallis", kas atrodas klusā un ainaviskā vietā.
Gunta Abaja
Publicēts: 24.09.2019 | Sadaļa: Semināri un apmācības | Komentāri: 0
EJZF projekta “Ēdīsim Latvijas zivis” ietvaros Tārgales pamatskolas 7. klases skolēni devās mācību ekskursijā uz Lapmežciema novada muzeju, kur viņi tika iepazīstināti ar piekrastes zvejnieku dzīvi aizgājušajos laikos - kādas zivis zvejoja, ar kādiem zvejas rīkiem to darīja un kā pārstrādāja. Vēlāk skolēni tika iepazīstināti ar Kaņiera lagūnas ezera dabas vērtībām, bet dienas noslēgumā viesojās zvejnieku sētā “Dieniņas”, kur saimniece atraktīvi stāstīja par zvejnieku dzīvi Bērzciemā un zivīm Baltijas jūrā. Rīkoja spēles, kurās skolēni rādīja savas prasmes, veiklumu zivju vēršanā uz virbiem un zivju purgāšanā no tīkliem. Noslēgumā visus cienāja ar gardu zivju zupu, kā arī notika orientēšanās spēle, lai nostiprinātu skolēnu zināšanas, par šajā dienā redzēto un dzirdēto.

Publicēts: 11.09.2019 | Sadaļa: Semināri un apmācības | Komentāri: 0
2019.gada 31.jūlijā un 1.augustā VRG “Jūrkante” teritorijā notika EJZF sadarbības projekta “Ēdīsim Latvijas zivis” izvērtēšanas pasākums, kurā projekta īstenošanā iesaistītie uzņēmēji un VRG pārstāvji dalījās pieredzē projekta aktivitāšu īstenošanā un konkrēti uz vietas apskatīja Salacgrīvas puses piedāvājumus.  Kopīgās diskusijās visi dalībnieki vienojās par gatavību turpināt izglītot jauniešus par Baltijas jūras zivju ieguvi, apstrādi un ēdiena gatavošanu.
Projekts deva pozitīvu ievirzi, lai nākotnē turpinātu stāstīt un izglītot jauniešus par mūsu jūras bagātībām. Paldies atsaucīgiem projekta partneriem: biedrībām “Laukiem un Jūrai” un “Jūrkantei”.

Mājas lapas sadaļā Publikācijas/Raksti ir ievietots raksts par projektā īstenotām aktivitātēm.
Publicēts: 11.08.2019 | Sadaļa: Semināri un apmācības | Komentāri: 0
CMS v.2.0.0 © RixtelLab 2014 - 2019

Izgatavoja Rixtel Lab.